Διαλέξεις

ομιλίες, παρουσιάσεις και διαλέξεις

Γιάννης Κουκουράκης: Προσωπικό έργο

Ο Γιάννης Κουκουράκης, φωτογράφος  δραστήριος, δημιουργικός και με υψηλή τεχνική κατάρτιση, από το 1980 είναι αδιάλειπτα παρόν στην καλλιτεχνική φωτογραφική σκηνή. Το έργο του χαρακτηρίζει η υλικότητα, αποτέλεσμα της δημιουργική χρήσης φωτογραφικών υλικών και τεχνικών.

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης: ένας ανεξέλεγκτος θεσμός

Με εισηγητή τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ανοιχτή συζήτηση με θέμα τη συνεχιζόμενη κακοδιαχείρηση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, με αφορμή την καταστροφή υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες του μεγαλύτερου μέρους της σύγχρονης συλλογής του μουσείου .

Βούλα Παπαϊωάννου, Δημήτρης Χαρισιάδης – Η Ανασυγκρότηση

Η παρουσίαση περιλαμβάνει μια ξενάγηση στην έκθεση: Πορτραίτα Ιστορίας, Βούλα Παπαϊωάννου Δημήτρης Χαρισιάδης 1940-1960, έργα από τα Φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Δόμηση και αποδόμηση στερεοτύπων για το φύλο μέσα από φωτογραφικές απεικονίσεις ρευστών έμφυλων ταυτοτήτων

Το φύλο είναι η πιο σκληρή κατηγορία νοήματος, εγκαλεί τα υποκείμενα σχεδόν από την πρώτη στιγμή της γέννησης τους στην εκπλήρωση της νόρμας και παθολογικοποιεί την απειθαρχία.

Mauzy Craig

Αναπλάθοντας μια χαμένη γειτονιά της Αθήνας μέσα από φωτογραφίες

Αναπλάθοντας μια χαμένη γειτονιά της Αθήνας μέσα από φωτογραφίες.

Mauzy Marie

Το Σχέδιο Μάρσαλ στην Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες, 1950-1953

Το Σχέδιο Μάρσαλ στην Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες, 1950-1953

Αλκαλάη Άρτεμις

Επιζώντες: Μια φωτογραφική προσέγγιση του Ολοκαυτώματος

H Άρτεμις Αλκαλάη αναζητεί εδώ και χρόνια τους υπερήλικες πλέον Έλληνες Εβραίους που επέζησαν από τα στρατόπεδα Άουσβιτς και Μπέργκεν-Μπέλσεν. Οι Επιζώντες είναι μία σπουδή πάνω στη μνήμη: στο τραύμα και την επούλωση. Και τη σιωπή.

Αναστασάκης Γιώργος

Φωτογραφία & χορός

Η απεικόνιση του ανθρωπίνου σώματος μέσω της φωτογραφίας κατέχει τις τελευταίες δεκαετίες κεντρική θέση στην κριτική θεωρία που αφορά στα body politics. Ομοίως ανεπτυγμένη είναι ταυτόχρονα η θεώρηση ενός άλλου διαύλου κατανόησης του σώματος, του χορού.

Αντωνιάδης Κωστής

Η κρυφή γοητεία της Φωτογραφίας

Η κρυφή γοητεία της Φωτογραφίας

Αντωνιάδης Κωστής

Κωνσταντίνος Πίττας: Εικόνες της Παλαιάς Ευρώπης

«Τα πρώτα σημάδια ρήξης της φυσικής σχέσης του φωτογραφημένου θέματος με την απεικόνισή του ήταν ήδη ορατά στο έργο των φωτογράφων από τη δεκαετία του 1980. Αρχικά εμφανίστηκε με τη μετακίνηση του ενδιαφέροντός τους από το περιεχόμενο στη φόρμα, από την υπάκουη αντικειμενική καταγραφή στην...

Αντωνιάδης Κωστής

Η μακρινή θέα της θάλασσας στη νέα ελληνική φωτογραφία

Εξετάζοντας την ελληνική φωτογραφική τέχνη από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως η θάλασσα ελάχιστες μόνο φορές εμφανίζεται ως θέμα.

Αντωνιάδης Κωστής

O κακός σπόρος: Φωτογραφία και ανθρωπολογική στροφή

Με την προτροπή να αντιμετωπίσουμε τις φωτογραφίες ως αντικείμενα μιας πολυδιάστατης σχέσης, η ανθρωπολογική στροφή στην κριτική ανάλυση φαίνεται να θέτει τα θεμέλια μιας διαφορετικής ανάγνωσης της φωτογραφίας. Υποδηλώνει ουσιαστικά μια μετατόπιση από το θολό πεδίο της κριτικής της τέχνης στο...

Βαρβαντάκης Χρήστος

Η Ακρόπολη, από μακριά: Φωτογραφία και εθνική ταυτότητα σε μια έρευνα με παιδιά στην Αθήνα

Το Connectors Study (2014-2019) είναι μια διεθνής εθνογραφική έρευνα που μελετάει τη σχέση μεταξύ παιδικής ηλικίας και δημόσιας ζωής.

Βαρβαντάκης Χρήστος

Η φωτογραφία στις εθνογραφικές ταινίες

Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, που διοργανώνεται κάθε Νοέμβριο, προβάλλει εθνογραφικές ταινίες της παγκόσμιας παραγωγής, δηλαδή μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος, τα οποία προκύπτουν από την έρευνα επιστημόνων της οπτικής...

Βεντουράκης Νικόλαος

Υποθέσεις και παρανοήσεις: μια συζήτηση σχετικά με σύγχρονες φωτογραφικές αφηγήσεις

Μια από τις σύγχρονες τάσεις στη φωτογραφία είναι η εντατικοποίηση της ασάφειας και της πολυσημίας.

Γεωργίου Βασιλική

Φωτογραφίζοντας τους αλυκάριους των Κυθήρων

Τον Αύγουστο 2015, η Βασιλική Γεωργίου, που είχε προηγουμένως αποσπάσει έπαινο στην Έκθεση Νέων Ελλήνων Φωτογράφων 2014, επέστρεψε στα Κύθηρα με σκοπό να φωτογραφίσει τις μοναδικές στην Ευρώπη αλαταρές του νησιού.

Γιουνανλή Ελίνα

Οστεοφυλάκια

Στο πλαίσιο της πτυχιακής μου εργασίας γίνεται μια προσπάθεια κατανόησης της αναγκαιότη- τας της χρήσης της φωτογραφίας ως μέσο διατήρησης της ταυτότητας ενός ανθρώπου στον χώρο των νεκροταφείων. Πώς και αν λειτουργεί η φωτογραφία σαν μέσο συντήρησης της μνήμης,...

Καγγελάρης Φώτης

Το "punctum" και το "πραγματικό". Η απόλαυση και τα όρια της εικόνας.

Το "punctum" και το "πραγματικό". Η απόλαυση και τα όρια της εικόνας.

Καλαντζής Κωνσταντίνος

Φωτογραφία, οπτικός πολιτισμός και ανθρωπολογία

Η εισήγηση εξετάζει το ρόλο «του οπτικού» στη σχέση μεταξύ Δύσης και 3ου κόσμου (ή «Παγκόσμιου Νότου») καθώς και την ιδιότυπη θέση «του οπτικού» και της φωτογραφίας στην ιστορία της ανθρωπολογίας.

Καράβατος Στέλιος

Συναντήσεις & πεδία διαπραγμάτευσης στο έργο Open See του Jim Goldberg

Συναντήσεις & πεδία διαπραγμάτευσης στο έργο Open See του Jim Goldberg.