Είστε εδώ

Παρουσίαση του τόμου «Φωτογραφία και συλλογικές ταυτότητες» από το LiFO

Ανακοίνωση
Δημοσίευση: 
28 Ιουνίου 2021
Φωτογραφία και συλλογικές ταυτότητες, LiFO
© Φωτογραφία και συλλογικές ταυτότητες, LiFO

Με ευκαιρία την έκδοση του πρώτου τόμου των Ελληνικών Φωτογραφικών Μελετών, «Φωτογραφία και συλλογικές ταυτότητες», η διαδικτυακή έκδοση του LiFO δημοσίευσε εκτεταμένη και πλούσια εικονογραφημένη παρουσίαση, που συμπεριλαμβάνει συνέντευξη με τους επιμελητές από τον Θοδωρή Αντωνόπουλο.

Η παρουσίαση αρχίζει: «Ενάμιση και πλέον αιώνα μετρά η ιστορία της φωτογραφίας στην Ελλάδα, μια ιστορία πλούσια και πολυδιάστατη της οποίας όμως η συστηματική μελέτη και καταγραφή παραμένει ζητούμενο. «Απότοκο» μιας τέτοιας αξιέπαινης προσπάθειας, που κρατά δύο δεκαετίες, αποτελεί η τρέχουσα συλλογική έκδοση που επιμελήθηκαν η διδάκτωρ Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών Πηνελόπη Πετσίνη και ο φωτογράφος, μελετητής και συγγραφέας Γιάννης Σταθάτος.

Η κατασκευή του έθνους και η διάπλαση μιας εθνικής ταυτότητας μέσα και από την τέχνη της φωτογραφίας, από τις πρώτες λήψεις της Ακρόπολης και άλλων εμβληματικών μνημείων μέχρι και την Πολιτιστική Ολυμπιάδα του 2004, οι στερεοτυπικές αναπαραστάσεις μνημείων, ανθρώπων και τόπων, η πολιτική και προπαγανδιστική χρήση της φωτογραφίας, η τουριστική της διάσταση, ο ρόλος της στη διάσωση και διατήρηση της μνήμης, από τις πρώτες φωτογραφήσεις σε στούντιο, τη μόδα με τα οικογενειακά λευκώματα και την «κουλτούρα της Kodak» μέχρι τη φωτογραφική έκρηξη της ψηφιακής εποχής χάρη στα σμάρτφον και τις πλατφόρμες των σόσιαλ μίντια ξεχωρίζουν στα περιεχόμενα.

Το πόνημα περιλαμβάνει αναφορές σε πρωτοπόρους Έλληνες αλλά και ξένους φωτογράφους που εργάστηκαν στη χώρα, σε ιστορικές μελέτες, αρχεία και συλλογές επίσης, συνοδεύεται δε από εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό.»

https://www.lifo.gr/culture/photography/i-istoria-tis-ellinikis-fotografias-se-mia-nea-ekdosi