Είστε εδώ

Συναντήσεις 2020: Αλλαγές & επεκτάσεις του προγράμματος

Ανακοίνωση
Δημοσίευση: 
16 Νοεμβρίου 2020

Όταν τον περασμένο Αύγουστο ανακοινώναμε πως οι αναγκαστικά περιορισμένου εύρους Φωτογραφικές Συναντήσεις 2020 θα λάμβαναν χώρα στα Χανιά στις 19-22 Νοεμβρίου, προσθέταμε πως «η τρέχουσα πανδημία… ακόμα και την τελευταία στιγμή είναι δυνατόν να ανατρέψει τον προγραμματισμό». Δυστυχώς, η πρόγνωση αυτή αποδείχθηκε πραγματικότητα, και βρισκόμαστε τώρα στην ανάγκη να ανακοινώσουμε μια σειρά από αλλαγές στο πρόγραμμα. Το ευχάριστο όμως είναι πως οι συνδιοργανωτές μας, τόσο ο Δήμος Χανίων όσο και η Περιφέρεια Κρήτης, παραμένουν ένθερμοι υποστηριχτές των Συναντήσεων, ώστε σε συνεργασία μαζί τους να έχουμε διαμορφώσει ένα καινούργιο και μάλιστα διευρυμένο πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες συνθήκες.

Ουσιαστικά, οι Συναντήσεις 2020 θα εκτυλιχθούν σε δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος συμπεριλαμβάνει ατομική έκθεση του φωτογράφου Κωνσταντίνου Γδοντάκη στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Κ.Α.Μ.), με εγκαίνια εντός του Δεκεμβρίου. Η έκθεση με τίτλο «Eρμηνείες: Aναγνώσεις τουριστικών τοπίων» θα συνοδεύεται από διαδικτυακή παρουσίαση της εργασίας από τον κριτικό φωτογραφίας Μανώλη Σκούφια.

Το δεύτερο σκέλος μετατίθεται για την άνοιξη 2021, πιθανώς τον Φεβρούαριο ή Μάρτιο, και θα συμπεριλαμβάνει τις εκθέσεις «Palimpsest/Παλίμψηστο» του Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Πηνελόπης Πετσίνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και «Νικόλαος Νικολάγιεβιτς Φιλοσοφώφ (1867-1946): Ένας Ναύαρχος Φαροφύλακας» σε επιμέλεια Γιάννη Σταθάτου στη Γκαλερί SOUTH. Παράλληλα, θα διοργανωθεί ένα περιορισμένο πρόγραμμα διαλέξεων, εν ανάγκη διαδικτυακώς με χρήση του λογισμικού Zoom.

Τέλος, προχωράει η έκδοση από τις Εκδόσεις Κουκκίδα του συλλογικού τόμου «Φωτογραφία & Συλλογικές Ταυτότητες: Ελληνικές Φωτογραφικές Μελέτες Ι» που παρουσιάζει 17 δοκίμια επιλεγμένα από τις διαλέξεις των Φωτογραφικών Συναντήσεων ετών 2002-2019 οι οποίες πραγματεύονται τον ρόλο της φωτογραφίας στη διάπλαση της ελληνικής εθνικής ταυτότητας. Ο τόμος αυτός είναι ο πρώτος μιας καινούργιας σειράς που φιλοδοξεί να δημοσιεύσει τις σημαντικότερες διαλέξεις των Συναντήσεων σε θεματικούς τόμους.