Είστε εδώ

Οι Φωτογραφικές Συναντήσεις στα Χανιά την άνοιξη 2019

Ανακοίνωση
Δημοσίευση: 
17 Ιουλίου 2018
Michalis Koulieris: The Photographer
© Michalis Koulieris: The Photographer

Μετά από 17 χρόνια παρουσίας στον χώρο της ελληνικής φωτογραφίας, επέρχονται αλλαγές στις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων. Γνωστές πια ως «Φωτογραφικές Συναντήσεις», επανέρχονται ανανεωμένες του χρόνου στη Μεγαλόνησο. Υπό την αιγίδα πλέον του Δήμου Χανίων και με διευρυμένη οργανωτική ομάδα, ο δεύτερος παλαιότερος φωτογραφικός θεσμός της Ελλάδας αρχίζει νέα διαδρομή τον Μάιο 2019.

Η σχέση των Συναντήσεων με την Κρήτη και ειδικά με τα Χανιά χρονολογείται από την αρχή της δεκαετίας με την αθρόα συμμετοχή Χανιωτών φωτογράφων, αλλά και ειδικότερα από το 2015, με την τακτική παρουσίαση της Έκθεσης Νέων Ελλήνων Φωτογράφων στη γκαλερί SOUTH των Χανίων, την παρουσία των διοργανωτών  στη πόλη και τις διαλέξεις που διοργανώθηκαν μέσω της ΧανιάArt. Επιπλέον, σημαντικές εκθέσεις των Συναντήσεων περιόδευσαν στην Κρήτη, όπως η ιστορική έκθεση «Μαρία Παρασκευά, η πρώτη Ελληνίδα φωτογράφος» στον Άγιο Ρόκκο το 2016 και η ατομική έκθεση της βραβευμένης νέας φωτογράφου Μυρσίνης Κουτλή στα Χανιά και στο Ηράκλειο.

Από την ίδρυση τους το 2002, κεντρικός άξονας των Συναντήσεων υπήρξε το μοναδικό στη χώρα μας διήμερο Συνέδριο για την Ιστορία της Ελληνικής Φωτογραφίας. Ενδυναμωμένος με καινούργια επιστημονική επιτροπή, ο θεσμός αναβαθμίζεται σε επίσημο επιστημονικό συνέδριο, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο στη συμμετοχή ακαδημαϊκών ερευνητών από παραπλήσια γνωστικά πεδία του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού.

Παράλληλα, θα συνεχίσουν φυσικά και οι υπόλοιπες δραστηριότητες των Συναντήσεων, συμπεριλαμβανομένης της Έκθεσης Νέων Ελλήνων Φωτογράφων, ατομικών εκθέσεων (έπεται η ατομική έκθεση του βραβευμένου φωτογράφου των ΦΣΚ 2017, Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου) αλλά και διαφόρων εκδηλώσεων που θα οργανωθούν σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων κι άλλους πολιτισμικούς φορείς.

Η καινούργια οργανωτική ομάδα των Φωτογραφικών Συναντήσεων, που συγκεντρώνει την πείρα τριών γενεών του χώρου της ελληνικής φωτογραφίας, αποτελείται από τους Γιώργο Αναστασάκη, Κωστή Αντωνιάδη, Πάρι Πετρίδη, Πηνελόπη Πετσίνη και Γιάννη Σταθάτο.