Είστε εδώ

Δελτία τύπου ΦΣΚ 2013

Ανακοίνωση
Δημοσίευση: 
15 Δεκεμβρίου 2013

Οι Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων επανέρχονται

Μετά από την περσινή λόγω ανωτέρας (οικονομικής) βίας απουσία, οι Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων επανέρχονται! Οι δωδέκατες ΦΣΚ θα διεξαχθούν από Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου μέχρι Τρίτη 1 Οκτωβρίου. Η αναβίωση του θεσμού οφείλεται στη γενναιόδωρη συμπαράσταση και χορηγία του Ιδρύματος Αρώνη (Aroney Trust) της Αυστραλίας. Το πρόγραμμα των Συναντήσεων, που θα ανακοινωθεί συντόμως, θα συμπεριλαμβάνει ως συνήθως το μοναδικό στην Ελλάδα Επιστημονικό Συνέδριο για την Ιστορία της Ελληνικής Φωτογραφίας, τη διενέργεια workshop με τον γνωστό φωτογράφο Γιώργο Δεπόλλα, βιντεοπροβολή του έργου της Λίζης Καλλιγά «Στο σπίτι του Καβάφη», εκθέσεις, σεμινάρια και άλλα δρώμενα σε πολλά μέρη του νησιού. Μεταξύ των εκθετών θα είναι ο Μανώλης Χάρος και ο Γιώργος Λευθέρης. Οι φετινές Φωτογραφικές Συναντήσεις διεξάγονται υπό την αιγίδα του Δήμου Κυθήρων.

Δελτίο τύπου 18/06/2013


Τα Κύθηρα στις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο εκθεσιακό πρόγραμμα των φετινών Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων θα παίξουν τα ίδια τα Κύθηρα. Πράγματι, δύο από τις εκθέσεις που προγραμματίζονται για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αντλούν τη θεματική τους από τα Κύθηρα, ενώ δύο από τους εκθέτοντες είναι Κυθήριοι.

Η εικαστικός Μαρία Σχινά παρουσιάζει στον προσωρινό χώρο The Basement (ο άλλοτε παιδικός σταθμός στην είσοδο της Χώρας) την έκθεση «Νόστος». Η έκθεση πραγματεύεται τη σχέση των μεταπολεμικών Κυθηρίων μεταναστών και αυτών που έχουν μείνει πίσω στο νησί. Τα γράμματα, οι φωτογραφίες και οι αναμνήσεις αποτελούν το συνδετικό κρίκο μεταξύ τους. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα με μικτή τεχνική και μια βιντεοεγκατάσταση. Εγκαίνια το Σάββατο 28/9 και ώρα 9.00 μμ.

Η γκαλερί Follow Your Art στο Καψάλι θα δείξει τη «Θύελλα», τις εκπληκτικές φωτογραφίες που τράβηξε ο Γιώργος Λευθέρης ταξιδεύοντας στις θάλασσες του κόσμου ως πλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού. Αναστημένες μετά από μισό αιώνα – η μία, μάλιστα, έχει τυπωθεί με μεγαλύτερη διάσταση δύο μέτρα! - οι ερασιτεχνικές αλλά άκρως εντυπωσιακές αυτές εικόνες δίνουν μια μικρή ιδέα του σημαίνει φουρτούνα στον Ατλαντικό ή τον Ειρηνικό Ωκεανό. Εγκαίνια τη Δευτέρα 28/9 και ώρα 9.00 μμ.

Η νεαρή φωτογράφος Ιωάννα Φωτιάδου θα δείξει τους «Επισκέπτες» στο παλιό δημοτικό σχολείο του Καλάμου. Συνήθως, κύριο μέλημα κάθε φωτογράφου ταξιδιωτικών εντυπώσεων είναι η πάση θυσία εξάλειψη κάθε ίχνους άλλων επισκεπτών. Η Ιωάννα Φωτιάδου, απεναντίας, εστιάζει στους θερινούς επισκέπτες του νησιού, το συχνά φωτογραφικά «άφαντο» αλλά τόσο σημαντικό αυτό εποχιακό στοιχείο του τοπίου των Κυθήρων. Εγκαίνια τη Δευτέρα 28/9 και ώρα 8.00 μμ.

Δελτίο τύπου 29/09/2013


Τα βραβεία των δωδέκατων  ΦΣΚ

Οι δωδέκατες Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων έληξαν με τα εγκαίνια της έκθεσης του Γιώργου Λευθέρη «Θύελλα» στην γκαλερί Follow Your Art στο Καψάλι και έκλεισαν με την καθιερωμένη απονομή βραβείων στους συμμετέχοντες στην Έκθεση Νέων Ελλήνων Φωτογράφων. Έπαινοι απονεμήθηκαν στη Βασιλική Γεωργίου για την εργασία της «Μοναχισμός» και στον Χάρη Μαρκίδη για τη σειρά του “Suburban Approaches”. Το Βραβείο Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων απονεμήθηκε στη Σοφία Τολίκα για δίπτυχα από τη σειρά “Homes Sweet Homes”. Η Σοφία είχε ξανασυμμετάσχει στην Έκθεση Νέων Ελλήνων Φωτογράφων το 2008, και βραβεύεται με ατομική έκθεση που θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των Συναντήσεων του 2014.

The twelfth Kythera Photographic Encounters drew to a close with Yiorgos Leftheris’s exhibition “Storm” at the Follow Your Art gallery in Kapsali, and ended with the traditional award presentation to participants of the Young Greek Photographers Exhibition. Commendations were awarded to Vassiliki Georgiou for her ongoing series “Monasticism” and to Harris Markidis for his sequence “Suburban Approaches”. The Kythera Photographic Encounters Award went to Sofia Tolika for her diptychs from the series “Homes Sweet Homes”. Sofia had previously taken part in the Young Greek Photographers Exhibition of 2008. Her prize includes a solo exhibition in next year’s Encounters.

Δελτίο τύπου 01/10/2103