Είστε εδώ

Burke + Norfolk: Two Wars in Afghanistan

Έκθεση
John Burke (Burke+Norfolk)Simon Norfolk (Burke+Norfolk)

Δύο πόλεμοι στο Αφγανιστάν

Το φθινόπωρο του 2010 ο Simon Norfolk ξεκίνησε μια φωτογραφική εργασία στο Αφγανιστάν με έναυσμα το έργο του John Burke, Βρετανού φωτογράφου του 19ου αιώνα. Οι εικόνες του Νorfolk αποτελούν την προσπάθεια μιας φανταστικής επαναπροσέγγισης των φωτογραφιών του Burke με τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται σε σκηνές από τον πόλεμο του Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της σημερινής σύγκρουσης. Πρόκειται για διαλογικό έργο βασισμένο σε αναφορές του Simon Norfolk στα αρχεία του Burke.

Ο John Burke (1843-1900) ήταν ο πρώτος που φωτογράφισε το Αφγανιστάν. Όντας συνοδός των βρετανικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της εισβολής που έγινε στον δεύτερο αγγλο-αφγανικό πόλεμο (1878-1880) παρήγαγε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων ένα άλμπουμ  με φωτογραφίες, το οποίο διέθεσε προς πώληση στο ευρύ κοινό.

Ο Burke είναι αίνιγμα. Η «συνεργασία» μαζί του ήταν σαν να αναζητά κανείς μια μορφή ανάμεσα σε σκιές. Έφυγε χωρίς να αφήσει ημερολόγια ή αρχεία, σε αντίθεση με άλλους φωτογράφους της Βρεττανικής αυτοκρατορίας από την ίδια γενιά. Δεν υπάρχουν φωτογραφίες του, μονο μερικά σκίτσα στα οποία διακρίνεται η πλάτη του, ποτέ όμως το πρόσωπό του. Χρειάζεται αρκετή επιφυλακτικότητα για να τον προσεγγίσει κανείς.

Simon Norfolk

Φωτογράφος 
Ημερομηνία 
Κυρ, 29/09/2013 - 20:00
Φωτογραφικές Συναντήσεις